Ukidanje zaleđa? Nema šanse!

Ukidanje zaleđa? Nema šanse!

Nekoliko trenera Engleske Premier Lige dalo je svoj osvrt na prijedloge Van Bastena

19.01.2017.
Martin K

Marco Van Basten izazvao je pomutnju u nogometnom svijetu izjavom o radikalnim promjenama koje bi utjecale na izgled nogometne igre. Glavni FIFA-in funkcionar, kad je u pitanju tehnički razvoj, predložio je ograničenje od 60 utakmica za igrače tijekom sezone, zamjenu postojećih kaznenih udaraca sa onima nalik hokeju kaznenu klupu za igrače koji bi bili kažnjeni sa nekoliko minuta umjesto cijelu utakmicu, što bi sudac nagovijestio vađenjem narančastog kartona.

Priliku za komentar od strane trenera Premier Lige iskoristili su novinari na presicama uoči ovotjednih ligaških dvoboja.

"O nekim bi se prijedlozima dalo razgovarati, dok u nekima ne vidim previše koristi. Ne vidim koristi u ukidanju zaleđa. Smatram da je zaleđe pravilo koje drži ekipu zajedno i donosi veliku kvalitetu timskom sportu, veoma inteligentno pravilo. Važno ga je zadržati u igri. Ljudi govore da je nogomet previše zbijen i kompaktan, ali evolucija igre je dovela do toga." - izjavio je trener Arsenala Arsene Wenger.

Ronald Koeman (lijevo, trener Evertona) i Mauricio Pochettino (desno, trener Tottenhama)

Svoj komentar dao je i bivši Van Bastenov suigrač iz reprezentacije i Ajaxa, trenutni trener Evertona, Ronald Koeman: "Oduvijek sam znao da je znatiželjan u vezi nogometnih pravila i da traži u drugim sportovima poboljšanja koja bi se mogla uklopiti u nogomet. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Najvažnija stvar nije mijenjati pravilo o zaleđu, već kvalitetno donijeti važne odluke unutar utakmice. Smatram da nam je za to potrebna tehnologija. Mislim da bi od toga trebali krenuti. Nakon toga možemo razgovarati o zaleđu, kaznenim udarcima i ostalom. Treba gledati u druge sportove kako bi poboljšali nogomet, ali nije potrebno mnogo promjena."

Trener Tottenhama Mauricio Pochettino dodao je: "Razumijem da ste nekad u poziciji gdje morate razmišljati o novitetima u igri, ali ukidanje zaleđa nije jedno od njih. Treba biti oprezan jer je promjena pravila u nogometu jako bitna i teška stvar."


Želite komentirati članak? Registrirajte se ili se prijavite postojećim korisničkim računom!